Stomphoekig sterrekroos is een overblijvende waterplant die van de voorzomer tot de herfst bloeit en tijdelijk droogvallen van haar groeiplaats kan doorstaan. De plant heeft vaak ruitvormige bladeren met afgeronde hoeken, maar kan ook bijna ronde bladeren hebben. De bloemen zitten afzonderlijk in de oksels van de rozetbladeren, waarbij mannelijke bloemen meestal talrijker zijn dan vrouwelijke. De vrucht is ellipsvormig, en de deelvruchtjes worden door zeer ondiepe groeven van elkaar gescheiden.
Stomphoekig sterrenkroos is een Europese soort die vooral in West-Europa voorkomt en in mindere mate ook in Midden- en Zuid-Europa. In België komt ze vooral in Vlaanderen voor.
Globaal gezien is stomphoekig sterrenkroos in Vlaanderen vrij algemeen, maar het verspreidingspatroon is zeer duidelijk gedifferentieerd tussen de verschillende streken. De soort is (zeer) algemeen in de Polders en relatief zeldzaam erbuiten. Verspreide vondsten in het Vlaamse binnenland weerspiegelen vermoedelijk eerder de lokale activiteit van enkele belangstellende karteerders: intensiever en beter gespreid onderzoek zal waarschijnlijk de scherpe grens tussen Polders en andere regio’s wat doen vervagen. Zoals de meeste waterplanten vertoont stomphoekig sterrenkroos tijdens de laatste decennia ook in de Polders een sterke terugval in abundantie en aantal groeiplaatsen. Die trend is niet zichtbaar binnen de inventarisatieperiode en op kilometerhokniveau. Tijdens de eerste karteringsronde werd de soort niet adequaat gestreept. In de Atlas (VAN ROMPAEY & DELVOSALLE 1972) werden voor de soort alleen de incidentele, historische groeiplaatsen opgenomen op grond van door Schotsman in 1962 gecontroleerd herbariummateriaal. Voor Vlaanderen is er slechts één melding uit de periode van de eerste karteringsronde, de overige dateren zelfs grotendeels uit de negentiende eeuw.
Stomphoekig sterrekroos is een vaak ietwat vlezige en bleek blauwachtig groene, overblijvende, van de voorzomer tot de herfst bloeiende waterplant, die tijdelijk droogvallen van haar groeiplaats kan doorstaan. Goed ontwikkelde exemplaren zijn al aan de bladvorm te herkennen: de in het zomerhalfjaar gevormde rozetbladeren zijn in de regel ruitvormig met afgeronde hoeken, al komen soms exemplaren met vrijwel ronde bladeren voor; de nerven springen aan de bovenkant iets uit. De rozetten zijn rijkbladiger dan bij andere sterrekroossoorten, vaak tellen ze ongeveer twintig bladeren. In de loop van de herfst komen aan nieuw gevormde stengels gaandeweg smallere bladeren tot ontwikkeling, totdat tegen de winter lijnvormige bladeren verschijnen. De bloemen zitten afzonderlijk in de oksels van rozetbladeren. Mannelijke bloemen zijn gewoonlijk talrijker dan vrouwelijke; per bladpaar komt één mannelijke bloem voor, en in de tegenoverliggende bladoksel bevindt zich al of niet een vrouwelijke bloem. De meeldraden vallen op door hun brede helmknop en hun lange helmdraad, die bij de bloei al een halve centimeter lang is en daarna nog iets uitgroeit, zich opzij richt en iets naar beneden komt. Door het uitgroeien van de stengeltop komen de uitgebloeide bloemen onder water terecht, en dan leveren de meeldraden, die als een rij armpjes uitsteken, vaak een heel karakteristiek beeld op. De vrouwelijke bloemen hebben schuin omhoog staande, later afstaande stijlen; op de vrucht staan de stijlresten rechtop. De vrucht is in zijaanzicht ellipsvormig, ongeveer anderhalf maal zo hoog als breed. De deelvruchtjes zijn op de rug afgerond, zonder vleugel of kiel, en ze worden door zeer ondiepe groeven van elkaar gescheiden. Komt de plant 's zomers droog te staan, dan kunnen de in het water gevormde stengels en bladeren dankzij hun enigszins succulente bouw nog een paar maanden in functie blijven - een verschil met andere sterrekroossoorten. Nieuwe scheuten worden dan slechts langzaam gevormd; deze hebben smallere, meer langwerpige bladeren.
Stomphoekig sterrekroos komt voor in West- en Zuid-Europa en het Atlasgebied. Door Nederland loopt de noordoostgrens van het aaneengesloten areaal. De plant is hier plaatselijk vrij algemeen in de vijf kustprovincies en wordt verder hier en daar in het binnenlandse rivierengebied en in Noord-Brabantse en Zuid-Limburgse beekdalen aangetroffen. Stomphoekig sterrekroos is een plant van basisch, carbonaatrijk, tamelijk fosfaatrijk, zoet of zwak brak water. Het verdraagt meer zout en ook meer ammoniak dan gewoon of haaksterrekroos; voor bevriezing is het juist veel gevoeliger. Zouttolerantie en vorstgevoeligheid zijn echter niet op alle groeiplaatsen gelijk; zo zijn in Noord-Groningen relatief vorstbestendige exemplaren aangetroffen. Ook met betrekking tot de (on)gevoeligheid voor waterverontreiniging lopen de waarnemingen nogal uiteen. Meestal staat stomphoekig sterrekroos in ondiep, stilstaand water, met name in berm- en weilandsloten en veedrinkpoelen; soms in dieper en/of zwak stromend water. In drinkpoelen kan het twee gordels vormen, één in de droogvallende oeverzone en één rondom het onbegroeide centrum van de poel. In het zoetwatergetijdengebied is het af en toe op soortgelijke standplaatsen te vinden als Gevleugeld sterrekroos. Planten waarmee het dikwijls samen voorkomt, zijn Schedefonteinkruid (Potamogeton pectinatus), Zannichellia, Smalle waterpest (Elodea nuttallii) en Darmwier (Enteromorpha spec.); vooral in zoet milieu ook Stijve waterranonkel (Ranunculus circinatus) en Grof hoornblad (Ceratophyllum demersum), in zwak brak water Zilte waterranonkel (R. baudotii) en Fijn hoornblad (C. submersum).
© E.J. Weeda, Nederlandse Oecologische flora, IVN, 1988 (deel 3)
Stomphoekig sterrenkroos vind je in neutraal tot alkalisch, ionenrijk, hard water, op modderige, minerale tot organische, carbonaatrijke bodems. De soort groeit in allerlei sloten, greppels, poelen, kleiputten, aanzitputten en moerassige laagten in weilanden. Stomphoekig sterrenkroos verkiest ondiepe oeverzones, die al dan niet periodiek droogvallen tijdens de zomer, maar de soort wordt ook in dieper water gevonden. Van al onze sterrenkrozen is deze soort het best bestand tegen zilte omstandigheden.
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.