Schietwilg is een smalbladige wilg met 5 tot 10 cm lange bladeren. Het blad is lancetvormig en heeft de grootste breedte in het midden, de bladrand is fijngezaagd. Jonge bladeren zijn aanweerzijde aangedrukt behaard maar later min of meer kaal. De twijgen zijn bruinachtig soms ook geel en moeilijk afbreekbaar.
Schietwilg is van nature een rivierbegeleidende boom, die overstroming goed verdraagt. Door eeuwenlang gebruik als knotboom op perceelsgrenzen staan vandaag veel meer schietwilgen in het agrarisch cultuurlandschap dan langs rivieren. Schietwilg groeit op alle bodemtexturen, wat mee zijn succes als cultuurboom bepaald heeft.
Er zijn zeer veel cultivars in omloop, enkele zijn:
Schietwilg is niet gemakkelijk te onderscheiden van de algemeen voorkomende kruising tussen Schietwilg en Kraakwilg (Salix x rubens). Een niet onbelangrijk gedeelte van de als schietwilg gedetermineerde bomen betreft daardoor in werkelijkheid vrijwel zeker Salix x rubens. Alleen een combinatie van kenmerken leidt tot min of meer betrouwbare determinatie. Ook het seizoen van determinatie is belangrijk. Vooral het kenmerk van de beharing van de blaadjes is erg seizoensgebonden en vaak lastig te beoordelen. Behalve het oorspronkelijk inheemse taxon zijn in de negentiende eeuw in Vlaanderen ook minstens enkele cultuurvariëteiten uit de Balkan en Groot-Brittannië geïmporteerd voor de wijmenteelt (voor de mandenmakerij) en, vooral in de tweede helft van de twintigste eeuw, ook een hele reeks cultuurvariëteiten voor de sierteelt (vooral laanbomen).
Blad: Verspreide bladstand, 5 tot 10 cm lang, lancetvormig, de grootste breedte in het midden. De bovenzijde is kaal tot zijdeachtig behaard, lichtgroen, de onderzijde is zilvergrijs en aanliggend behaard, niet kleverig. Fijngezaagde bladrand.
Bloeiwijze: Bloei in april-mei, gelijktijdig met het uitlopen van de bladeren. Katjes slank, mannelijke katjes geel, 4 tot 6 cm, vrouwelijk groen, even lang.
Vrucht: Doosvrucht met zeer kleine zaadjes voorzien van een haarkuif.
Twijgen en knoppen: De twijgen zijn geel, bruin of rood. Niet gemakkelijk afbrekend en vaak doorhangend. De knoppen zijn behaard, aanliggend en toegespitst.
Schors: Op latere leeftijd grijsachtig, dik en met een net van diepe, meestal verticale scheuren.
20 - 25 m (occasioneel tot 30 m)
oppervlakkige wortelgroei met veel haarwortels, op diepe bodems ook dieper gaande wortels
ovale tot ronde kroon met opgaande takken, op latere leeftijd gaan de takken overhangen
Schietwilg is een soort van Europa (noordwaarts tot Zuid- Schotland, Denemarken en de Baltische staten), gematigd West-Azië en Noord-Afrika. Er zijn minstens twee duidelijke geografische rassen of variëteiten. De variëteit alba is de meest algemene en in Vlaanderen de enige oorspronkelijk inheemse. De variëteit vitellina, met opvallend gele twijgen, is vermoedelijk een geografisch ras uit de Balkan dat in Vlaanderen in de negentiende eeuw geïmporteerd werd, maar door inkruising nauwelijks nog zuiver voorkomt. In België is schietwilg overal algemeen, al valt het natuurlijke verspreidingspatroon nauwelijks nog te onderscheiden door de vele aanplantingen. Schietwilg komt talrijk voor langs alle rivieren en riviertjes in Vlaanderen en daarenboven ook in alle cultuurlandschappen.
De soort is in Vlaanderen globaal zeer algemeen. Alleen in de Kempen komt schietwilg significant minder voor; knotwilgen zijn er bepaald zeldzaam. De positieve trend van schietwilg is merkwaardig. Er is geen logische verklaring waarom er nu meer schietwilgen zouden worden aangetroffen. De achteruitgang van het kleinschalige landbouwlandschap doet eerder het omgekeerde vermoeden. De enige logische uitleg lijkt de toegenomen aandacht voor het geslacht wilg te zijn (en misschien ook het feit dat aangeplante knotwilgen door de huidige floristen meer aangestreept worden). Schietwilg is niet gemakkelijk te onderscheiden van de algemeen voorkomende kruising schietwilg x kraakwilg (Salix x rubens). Een niet onbelangrijk gedeelte van de als schietwilg gedetermineerde bomen betreft daardoor in werkelijkheid vrijwel zeker Salix x rubens.
Deze pagina werd mogelijk gemaakt door de financiële steun van het LIFE-programma van de EU(opent nieuw venster) in het kader van het LIFE BNIP-project(opent nieuw venster).
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.