De Akkerkers is een tamelijk laag blijvende zomerbloeier, die dank zij uitlopers grote plakkaten kan vormen. De bladeren zijn diep ingesneden; alle slippen, ook die aan de top, zijn tamelijk smal. De as van de tros is enigszins zigzagsgewijs gebogen. Oorspronkelijk is deze soort een rivierbegeleider, maar op akkers kan de Akkerkers een lastig onkruid zijn.
Het areaal van akkerkers is nagenoeg beperkt tot Europa. In het oosten van Noord-Amerika is de soort ingeburgerd. In Europa ontbreekt ze grotendeels in Noord-Europa en in het zuiden en het westen van het Iberisch Schiereiland. In België is de soort alleen relatief algemeen in het Vlaams en Brabants district, overal elders zeldzamer.
In Vlaanderen is akkerkers globaal algemeen. De soort is zeer algemeen langsheen de Grensmaas. De grote concentraties in bepaalde delen van Vlaanderen (o.a. regio tussen Schelde en Leie, tussen Geel en Westerlo, omgeving van Roeselare, tussen Beernem en Wingene) berusten vermoedelijk op waarnemerseffecten en geven aan dat de soort vermoedelijk veel algemener is dan uit het kaartbeeld blijkt. Gele kruisbloemigen worden nog vaak genegeerd omdat de meeste waarnemers ze te moeilijk en/of niet interessant vinden.
De Akkerkers is een tamelijk laag blijvende zomerbloeier, die dank zij uitlopers grote plakkaten kan vormen. De bladeren zijn diep ingesneden; alle slippen, ook die aan de top, zijn tamelijk smal. De as van de tros is enigszins zigzagsgewijs gebogen. Bij de andere inheemse Rorippa-soorten is deze as recht. Het opvallendste verschil met Gele en Oostenrijkse waterkers ligt in de vorm van de vruchten: dit zijn hauwen, die tien à twintig maal zo lang als breed zijn. Hoewel ze er meestal normaal ontwikkeld uitzien, bevatten ze zelden kiemkrachtig zaad.
De Akkerkers komt voor in het grootste deel van Europa en rondom de Middellandse Zee. Haar noordgrens ligt in Zuid-Scandinavië. In Noord-Amerika is zij als adventiefplant terechtgekomen.
In Nederland is deze soort oorspronkelijk een rivierbegeleider. Haar natuurlijke standplaats ligt in de uiterwaarden, waar zij massaal voorkomt. 's Zomers is zij hier op veel plaatsen de voornaamste plant die een andere kleur dan groen in de weilanden brengt. Ook op kleiige rivieroevers en op kribben, waar zich door de golfslag maar weinig planten kunnen handhaven, voelt Akkerkers zich uitstekend thuis. Met hun taaie stengels en uitlopers zitten de samenhangende plakkaten van deze plant goed verankerd, zodat ze tegen de stroom opgewassen zijn. Stukken die toch afbreken, kunnen gemakkelijk door het rivierwater worden meegenomen en op nieuwe plekken wortel schieten.
Buiten de rivierdalen is de Akkerkers grotendeels op (onopzettelijke!) verspreiding door de mens aangewezen. Zij is hier dan ook typisch een plant van het cultuurlandschap. Fragmenten van haar uitlopers worden onder meer met klei of zand uit de rivierdalen en met pootgoed verspreid. Zo komen ze terecht op bouwterreinen, in bermen en op bouwland. In de loop van de 20ste eeuw is deze soort aanzienlijk algemener geworden, zodat zij nu in vrijwel het hele land gewoon is.
Op bouwland kan de Akkerkers een lastig onkruid zijn. Het is een van de weinige soorten die zich zelfs in bloembollenvelden weten te handhaven. Doordat brokstukken van de uitlopers weer kunnen wortelen, is zij net zo moeilijk te verwijderen als Heermoes (Equisetum arvense) en Veenwortel (Polygonum amphibium). In Noordwijk noemt men de Akkerkers daarom 'kiet' (= touwtje).
De Akkerkers is een van de planten waarop bijzonder vaak gallen te vinden zijn. In de bloemtrossen vormen zich witte, poreuze gezwellen, die worden veroorzaakt door de galmug Dasineura sisymbrii.
© E.J. Weeda, Nederlandse Oecologische flora, IVN, 1987 (deel 2).
Akkerkers is van nature vooral een pionier van droogvallende rivieroevers, die zich in de loop van de twintigste eeuw sterk verbreid heeft op akkers, langs kanaalbermen en op andere natte, ruderale terreinen. Langs de Grensmaas staat de soort nog in haar natuurlijke biotoop. Normaal gedijt ze op voedselrijke standplaatsen op een natte tot vochtige bodem.
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.