Bosereprijs is een lage, overblijvende voorzomerbloeier die in grote plakkaten groeit met opstijgende, behaarde, kruipende en wortelende stengels. De eironde, gekartelde bladeren zijn licht van tint met een witte middenstreep in de winter. De bloemen hebben een blauwlila kroon en staan in losse trossen. De bleekgroene doosvrucht steekt buiten de kelk uit. Bosereprijs is een van de meest schaduwverdragende soorten uit de Helmkruidfamilie en groeit op leem en leemhoudend zand, op vochtige, humeuze, voedselrijke, zwak zure bosgrond.
Het verspreidingsgebied van bosereprijs is grotendeels beperkt tot West- en Midden-Europa. In het noorden reikt het areaal net tot Zuid-Scandinavië. In het zuiden valt de areaalgrens grotendeels samen met een aantal bergketens, zoals de Pyreneeën, de Apennijnen en de Karpaten. Oostelijk komt bosereprijs voor tot in Letland en het westen van Oekraïne. In Noord-Afrika heeft de plant een geïsoleerd voorpostareaal in het Atlasgebied.
Op Vlaamse schaal is bosereprijs een vrij algemene soort, maar de spreiding is zeer ongelijk. Het zwaartepunt van het Vlaamse areaal ligt in de bosgebieden van de Leemstreek, vooral meer naar het zuiden toe, in de heuvelzone. Elders in Vlaanderen is de soort zeer zeldzaam en is ze beperkt tot enkele meer lemige zones in de Kempen en de Zand- en Zandleemstreek. In het Gentse havengebied komt de soort voor in een parkbos. In de West-Vlaamse heuvelzone werd bosereprijs tijdens de tweede karteerronde niet meer waargenomen. Louter cijfermatig is de soort sterk toegenomen, maar die areaalverdichting moet vrijwel zeker voor een groot deel toegeschreven worden aan een betere prospectie, eerder dan aan een reële vooruitgang.
Bosereprijs is een lage, overblijvende, vaak in grote plakkaten groeiende, groen overwinterende voorzomerbloeier met opstijgende, rondom behaarde, aan de basis kruipende en wortelende stengels. De eironde, gekartelde bladeren zijn aanvankelijk opvallend licht van tint en vertonen vooral 's winters een witte middenstreep; de bladsteel is ongeveer half zo lang als de bladschijf. De bloemen staan in losse, armbloemige trossen en hebben een blauwlila kroon met paarse lijntjes in de keel. De sterk zijdelings afgeplatte, breed gevleugelde, omgekeerd hartvormige, bleekgroene doosvrucht steekt zowel aan de bovenkant als met de zijranden buiten de kelk uit, net als bij Schildereprijs.
Bosereprijs komt voor in Midden- en West-Europa, met enkele voorposten in Zuid-Europa en het Atlasgebied. Hij is vrij zeldzaam in Zuid-Limburg, Oost-Gelderland en Twente, en wordt elders in Nederland op een klein aantal verspreide plekken aangetroffen.
Bosereprijs is een van de meest schaduwverdragende soorten uit de Helmkruidfamilie. Hij groeit op leem en leemhoudend zand, op vochtige, humeuze, voedselrijke, zwak zure bosgrond met goede strooiselvertering, en prefereert kalkarme boven kalkrijke grond. Meestal staat hij op plekken waar in de nabijheid permanent of periodiek water aanwezig is, maar zelf houdt hij in de regel 'zijn voeten droog', behalve soms bij kortstondige winterse overstromingen. Op zwaardere leemgronden groeit hij vooral langs vochtige bospaden. In Zuid-Limburg komt hij veel voor in loofbossen op vuursteeneluvium aan plateauranden en in kleine, 's winters watervoerende grubben aan de rand van het Geuldal. Mogelijk dragen wandelaars bij aan de zaadverspreiding (via schoenzolen). Ook in Twente is hij vooral een bospadbegeleider. Aan de rand van heuvelgebieden, zoals in Zuid-Limburg, op de Veluwezoom en bij Oldenzaal, komt Bosereprijs in bronbossen voor. In de omgeving van Winterswijk en Boekelo staat hij op zandige oeverwallen van bosbeken, soms vlak aan de beekoever. Verder groeit hij wel eens in rabattenbosjes, waar hij op de voorgrond treedt op lage, smalle rabatten. Oecologisch gezien lijkt Bosereprijs het meest op Boswederik (Lysimachia nemorum), waarmee hij op diverse groeiplaatsen samen voorkomt.
© E.J. Weeda, Nederlandse Oecologische flora, IVN, 1988 (deel 3)
Bosereprijs is een schaduwminnende soort die meestal groeit op matig zure tot neutrale, humeuze leem- tot lemig-zandgronden met een goed verterende strooisellaag. Gewoonlijk staat ze in vochtig loofbos op een min of meer voedselrijke standplaats, vaak in de buurt van kwelzones of bronnen. Ook langs bospaden en in bosranden op vrij natte standplaatsen kan men deze ereprijs geregeld aantreffen. De soort verbreidt zich meestal vegetatief via uitlopers en is een eerder zwakke kolonisator, zodat het niet verwonderlijk is dat ze vaak voorkomt in oud bos of in boscomplexen met een oude boskern.
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.