Moeslook is een middelhoge tot hoge zomerbloeier met donkergroene, rolronde stengels. De smalle, lijnvormige bladeren zijn merggevuld en variëren van halfrond en gootvormig onderaan tot vlak bovenaan. De bloeiwijze bevat donker bruinrode broedbolletjes en soms bloemen met boogvormige stelen. De klokvormige bloemen zijn lichtroze tot witgroen. De meeldraden zijn iets korter dan de bloemdekbladen. Moeslook groeit langs rivieren en in de duinen.
Moeslook is enkel in Europa inheems. Het zwaartepunt van het areaal ligt in Midden-Europa. Als cultuurplant is de soort in Noord-Amerika ingevoerd en hier en daar ingeburgerd. In Bel- gië komt de plant vrij veel voor ten zuiden van Samber en Maas. Men vindt de soort daar op de kalkrijke gronden in Lotharingen, in het Maasdistrict en in het oosten van het Brabantse district. Zuidoost-België vormt de westelijke grens van het Europese areaal.
In Vlaanderen blijft moeslook beperkt tot vier locaties. Eén daarvan is gesitueerd in Haspengouw (kalkhoudende hellingen) en één in de Kempen (vloeiweiden van Lommel). De overige twee zijn mogelijk adventiefvondsten (Antwerpen, Rivierenhof, en Sint-Job-in-’t-Goor). Moeslook is in Vlaanderen bedreigd omdat het zo zeldzaam is.
Moeslook is een middelhoge tot hoge, donkergroene zomerbloeier met een rolronde, tot ongeveer halverwege bebladerde stengel. De smal lijnvormige bladeren zijn met merg gevuld, onderaan op doorsnede halfrond, gootvormig, bovenaan min of meer vlak; de lengteverhouding tussen het gootvormige en het vlakke bladgedeelte wisselt. De bloeischede bestaat uit twee niet-afvallende kleppen, die vanuit een brede voet plotseling zijn versmald in een opvallend lange punt; bij tenminste een van beide kleppen is de punt minstens viermaal zo lang als het brede deel. De bloeiwijze bestaat uit talrijke donker bruinrode broedbolletjes en een dikwijls beperkt aantal bloemen; zelden ontbreken deze laatste helemaal. De bloemen hebben lange, dunne stelen, die in de loop van de bloei sierlijk boogvormig uitgroeien, zodat de bloemen als klokjes overhangen. Het bloemdek is lichtroze tot wit- of iets groenachtig en klokvormig. De meeldraden zijn iets korter dan de bloemdekbladen, met priemvormige, niet getande helmdraden. Moeslook komt voor in het grootste deel van Europa maar ontbreekt in sommige randgebieden. In Nederland is het zeldzaam in Zuid-Limburg, langs de rivieren, in het Deltagebied en in de duinen, noordwaarts tot bij Schoorl; langs het IJsselmeer lijkt het vrijwel verdwenen. Stellig is het sterk achteruitgegaan, maar het wordt ook dikwijls over het hoofd gezien.
Moeslook is een zoomplant van droge, kalk- en humushoudende, vaak vrij stikstofrijke plaatsen op zand, zandige klei en krijt. Het groeit langs struweel en in hakhoutbosjes, op dijkhellingen, in graften en in wegbermen. Ook is het te vinden in grasland op krijthellingen en rivierduinen, maar daar is het vaak tot enigszins verstoorde of verruigde plekken beperkt. Meestal staat het tussen hoog gras, vaak tussen Kweek (Elymus repens) of Glanshaver (Arrhenatherum elatius). Vaak wordt het door Kraailook vergezeld. Andere begeleiders zijn bijvoorbeeld Heggenwikke (Vicia sepium), Kruisbladwalstro (Cruciata laevipes) en Gewone vogelmelk; in heggen en hakhout Boskortsteel (Brachypodium sylvaticum) en Gevlekte aronskelk (Arum maculatum); op zonniger plaatsen Gewone agrimonie (Agrimonia eupatoria) en Echte kruisdistel (Eryngium campestre); op krijt Borstelkrans (Satureja vulgaris) en Hokjespeul (Astragalus glycyphyllos). Dikwijls echter treedt Moeslook op zonder gezelschap van andere zeldzame soorten.
© E.J. Weeda, Nederlandse Oecologische flora, IVN, 1991 (deel 4)
Moeslook is van oorsprong te vinden in matig warme tot warme gebieden. De soort groeit daar op open, vrij lichtrijke plaatsen, zoals grazige bermen, graslanden of rotsen. De soort verkiest droge tot matig vochtige, tamelijk voedselarme en weinig stikstofrijke bodems. Milieus met die combinatie van kenmerken vindt men zeer weinig in Vlaanderen. Moeslook kan ook als keukenkruid gekweekt worden, maar dat gebeurt eerder zelden. Soms groeit de soort in gestoorde of verruigde vegetaties.
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.