Gewoon barbarakruid is een middelhoge plant met heldergele bloemen. Deze soort komt voor op vruchtbare, enigszins vochtige grond, op plaatsen waar de begroeiing niet te dicht is. In nieuwe of pas omgewerkte wegbermen verschijnt zij dikwijls, vooral op kleiige bodem. De namen Barbarea en Barbarakruid dateren uit de vroege middeleeuwen, toen planten die in de oudheid niet waren beschreven naar heiligen werden vernoemd.
Het oorspronkelijke areaal van gewoon barbarakruid omvat heel Europa, West- en Centraal-Azië en Noord-Afrika. De soort is inge- burgerd in grote delen van Noord-Amerika. In België is ze wijdverspreid en overal vrij algemeen tot vrij zeldzaam.
In Vlaanderen is de plant globaal vrij algemeen. Het talrijkst komt ze voor langs de Maas en in de Leemstreek. De Zand- en Zandleemstreek vertoont als geheel geen significante correlatie, maar bij een opsplitsing zou duidelijk worden dat ook de Zandleemstreek hoger scoort dan de Zandstreek. Gewoon barbarakruid vertoont een zeer duidelijke positieve trend. Het is de algemeenste van onze barbarakruidsoorten, maar mogelijk slaat een aantal waarnemingen op niet herkend bitter barbarakruid.
Gewoon barbarakruid is een middelhoge plant met heldergele bloemen, die zijdelings iets samengedrukt zijn. De hauwen staan schuin omhoog en vormen een lossere tros dan bij Stijf en Bitter barbarakruid. Ook onderscheiden ze zich door een langere, spitse snavel; de hauwen van de andere twee soorten hebben een bolronde snavel. De bovenste stengelbladen zijn bochtig ingesneden, maar hebben geen of hoogstens één paar vrije zijslippen.
Gewoon barbarakruid komt voor in vrijwel heel Europa en in West-Azië. Zij is verspreid door het grootste deel van Nederland te vinden, in sommige streken vrij veel, maar op veel plaatsen houdt zij niet lang stand.
Deze soort komt voor op vruchtbare, enigszins vochtige grond, op plaatsen waar de begroeiing niet te dicht is. In nieuwe of pas omgewerkte wegbermen verschijnt zij dikwijls, vooral op kleiige bodem. Soms wordt zij hier ook wel ingezaaid. Wanneer de grasmat zich sluit, verdwijnt zij weer. Op hellende bermen, zoals de taluds van spoordijken en kanaalkanten, komt Barbarakruid bestendiger voor. Verder is deze soort te vinden aan de oevers van beken en nv1eren.
Als gewoonlijk tweejarige plant overwintert Barbarakruid met groen blijvende bladrozetten. Hiermee hangt de oude benaming Winterkers samen. Als in de winter verse Witte waterkers schaars was, vormde Barbarakruid een soort noodreserve als bron van vitamine C (tegen scheurbuik).
De namen Barbarea en Barbarakruid dateren uit de vroege middeleeuwen, toen planten die in de oudheid niet waren beschreven naar heiligen werden vernoemd. 'Herba Sanctae Barbarae' herinnert aan de Heilige Barbara (± 300), een van de veertien noodhelpers.
© E.J. Weeda, Nederlandse Oecologische flora, IVN, 1987 (deel 2).
Gewoon barbarakruid is een plant van pioniersmilieus op vochtige, voedselrijke grond. De soort groeit vooral op dijken van rivieren en kanalen, maar ook in sloot- en wegbermen. De soort verschijnt vaak na allerlei graafwerken en verstoringen, maar verdwijnt wanneer het milieu nadien weer wat meer gestabiliseerd raakt. Langs de Grensmaas, waar van nature een dynamisch milieu in stand wordt gehouden, is het een talrijke plant op de oevers en op droogvallende grindbanken. De plant heeft een zekere voorkeur voor zandlemige en lemige bodems. Op zand wordt de soort minder waargenomen.
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.