Geoord helmkruid is een hoge, donkergroene, overblijvende zomerbloeier met smalle vleugelranden aan de stengels en langwerpig-eironde, gekartelde bladeren die lijken op die van Betonie (Stachys officinalis). De bloemkroon is paarsachtig bruin met een geelgroene basis en het staminodium is lepelvormig. De plant groeit op zonnige waterkanten met een voedselrijke, humeuze bodem en staat meestal iets hoger op de walkant. Geoord helmkruid komt vooral voor in grazige begroeiingen die aan een kalkrijk milieu zijn gebonden.
Het areaal van geoord helmkruid is vrij beperkt: het is een soort met een kenmerkende EU-Atlantische verspreiding (ROISIN 1969). Het areaal strekt zich uit over West- en Zuid-Europa, Noord-Afrika en de Azoren. De grens ervan loopt door Nederland en het westen van Duitsland, en verder via Frankrijk en het zuidwesten van Zwitserland naar Zuid-Europa. In Zuid-Europa omvat het areaal het Iberisch Schiereiland, de Balearen, Corsica, Sardinië, Kreta, Sicilië en het volledige Italiaanse vasteland. In Mexico zou geoord helmkruid lokaal zijn ingeburgerd. De soort komt verspreid voor in heel België.
In Vlaanderen is geoord helmkruid globaal algemeen, met als dichtst bezette regio’s de Grensmaas en de Leemstreek. Het spreidingsbeeld voor de rest van Vlaanderen wisselt sterk. Zo is de soort tamelijk algemeen in Noord-Limburg, langs kanalen die kalkrijk water aanvoeren vanuit de Maas. Elders in de Kempen, en vooral in de drogere delen, ziet men de plant slechts sporadisch. In het noorden van de Vlaamse Zand- en Zandleemstreek en op sommige plaatsen in de Polders is de soort lokaal vrij algemeen. Elders is ze er zeldzaam of ontbreekt ze. In de Duinen is er een opvallende concentratie van vindplaatsen langs de Westkust. Langs de Middenkust ontbreekt de soort en langs de Oostkust komt ze nauwelijks voor.
Geoord helmkruid is een hoge, donkergroene, overblijvende zomerbloeier, die overwintert met fors ontwikkelde bladrozetten, waarvan de as al in het voorjaar begint uit te groeien. De stengels dragen smalle vleugelranden, tot een millimeter breed. Met hun gekartelde rand en hartvormige voet lijken de langwerpig-eironde bladeren op die van Betonie (Stachys officinalis), wat weergegeven wordt in de oude kruidboekennaam Betonica aquatica. Vaak is een deel van de bladeren in feite drietallig, soms twee- of vijftallig, doordat zich aan de bladsteel dicht onder het grote topblaadje een paar oortjes (afzonderlijke, kleine zijblaadjes) bevinden. De bovenste stengelbladeren zijn gezaagd en niet geoord. De kelkslippen hebben een brede vliezige rand. De bloemkroon is paarsachtig bruin en maakt als geheel een donkerder indruk dan bij de andere Nederlandse Helmkruiden; alleen de basis is geelgroenachtig. Het staminodium is lepelvormig; het verbrede deel ervan is vrijwel rond in omtrek en gaafrandig.
Geoord helmkruid is beperkt tot West-Europa, het Atlasgebied en de Azoren. Het groeit op zonnige waterkanten met een voedselrijke, humeuze, zandige tot kleiige bodem. In tegenstelling tot Gevleugeld helmkruid groeit het meestal niet vlak aan de oever, maar iets hoger op de walkant, waar de bodem door inzijgend water vochtig blijft. Het komt vaak voor in grazige begroeiingen waarin andere tweezaadlobbigen niet sterk op de voorgrond treden. Het is een van de weinige begeleiders van waterlopen die min of meer aan kalkrijk milieu gebonden lijken.
© E.J. Weeda, Nederlandse Oecologische flora, IVN, 1988 (deel 3)
Geoord helmkruid is een licht- en warmteminnende soort van voornamelijk natte tot kletsnatte bodems waarvan de textuur kan variëren van zand over leem tot klei. Qua zuurgraad heeft de soort een voorkeur die varieert van matig zuur tot tamelijk kalkrijk. Gewoonlijk groeit ze op humeuze, voedselrijke gronden, bijvoorbeeld op wat grazige oeverwallen van rivieren en beken, of ook in of langs ondiepe kwelrijke sloten en greppels. Ook op open plekken in natte bossen en in natte ruigten, vooral op iets warmere en beschutte standplaatsen, komt men dit helmkruid wel eens tegen.
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.