Zevenster is een zeer lage, overblijvende plant die in de voorzomer bloeit en altijd in groepjes groeit dankzij ondergrondse, witte uitlopers. De plant is herkenbaar aan haar toprozet van langwerpige bladeren en één of twee bloemen die meestal zeven kroonbladen hebben, hoewel variaties met zes of acht ook voorkomen. De stervormige bloemen zijn wit, soms met een roze tint. Zevenster groeit in bosrijke gebieden op vochtige, zure zand- en leemgrond en wortelt oppervlakkig in ruwe humus.
Zevenster komt voor in de koud-gematigde en arctische streken van het noordelijk halfrond. In Europa kent ze haar grootste verspreiding in Noord-, Midden- en Oost-Europa. Zuidelijker komt ze enkel voor in de Alpen. In België komt zevenster nagenoeg uitsluitend voor in de (Hoge) Ardennen, waar ze vrij zeldzaam tot zeldzaam is. Volgens LAMBINON et al. (1998) groeit ze meestal boven de hoogtelijn van 300 m. Vlaanderen ligt aan de rand van het areaal.
Zevenster is in Vlaanderen uiterst zeldzaam en met verdwijnen bedreigd. In Voeren is ze al jaren op dezelfde plek waargenomen in een eikenberkenbos (hoogte 255 m), maar de soort kent er geen uitbreiding. In de Kempen is ze eenmaal aangetroffen in een naast een tuin gelegen bos (Heusden-Zolder, 1997), waaruit we kunnen afleiden dat het mogelijk om een verwilderde plant gaat. In 1814 werd de soort ingezameld nabij Ronse, op de Hottondberg (hoogte 150 m). Zevenster is in België een volledig beschermde soort.
Zevenster is een zeer lage, niet of weinig behaarde, overblijvende voorzomerbloeier, die vlak onder de grond dunne, witte uitlopers vormt en daardoor altijd groepsgewijs groeit. Vrije uitlopers vertonen aan de top een knotsvormige verdikking, het begin van een nieuwe plant. Onmiskenbaar is Zevenster door haar toprozet, dat uit vijf of meer langwerpig-omgekeerd-eironde, vrijwel gaafrandige bladeren bestaat. Lager aan de stengel staan verspreid enkele veel kleinere bladeren. In het hart van de rozet ontspringen op draaddunne stelen één of twee bloemen. Die hebben het hoogst ongebruikelijke grondtal zeven, althans als gemiddelde, want zes- en achttallige bloemen komen ook veel voor. Kelk en kroon zijn diep gedeeld. De stervormig uitgespreide kroon is wit, al of niet met een zweem van roze. De bolvormige doosvrucht verschilt zowel van Lysimachia als van Anagallis doordat bij het openspringen de kleppen tot onderaan terugrollen.
Zevenster komt voor in de koudere delen van Europa, in Siberië en noordwestelijk Noord-Amerika. De zuidgrens van het gesloten areaal loopt door Nederland; verder zuidwaarts is zij tot plateaus en gebergten beperkt. Hier te lande komt zij vrij veel voor in Drenthe, met grensoverschrijdingen bij Ter Apel en Appelscha. In Overijssel en op de Veluwe is zij een zeldzaamheid, al worden van tijd tot tijd nieuwe vindplaatsen ontdekt. Op de Waddeneilanden komt Zevenster in hoofdzaak op Terschelling voor, sinds kort ook op Ameland; op Vlieland is zij maar eenmaal aangetroffen. Een tamelijk geïsoleerde vindplaats lag in het zuidoosten van Zuid-Limburg, maar daar is de Zevenster nu wellicht verdwenen. Zevenster is een bosplant, die oppervlakkig wortelt in ruwe humus op vochthoudende, zure, maar niet uitgesproken voedselarme zand- en leemgrond. Zij groeit in de regel in matige schaduw, onder Zomereik (Quercus robur), Berk (Betula spp.) of Grove den (Pinus sylvestris). Tegen de zomer kunnen daar Adelaarsvarens (Pteridium aquilinum), Brede stekelvarens (Dryopteris dilatata) of Bramen (Rubus fruticosus s.lat.) als beschaduwende factor bij komen, maar als die hun grootste bladontplooiing bereiken, begint Zevenster bovengronds al te vergelen. Zelden groeit de plant buiten de beschutting van het bos in heidevegetaties. Zij is nogal gevoelig voor uitdroging en beperkt zich tot gebieden waarvan het klimaat relatief koel en Wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum).
© E.J. Weeda, Nederlandse Oecologische flora, IVN, 1988 (deel 3)
In Vlaanderen geeft zevenster de voorkeur aan bossen op een vochtige, zure, voedselarme en stikstofarme bodem. De soort kiest voor lichte bossen met reliëf en bloeit in de voorzomer doorgaans op plekken met halfschaduw. In de Hoge Ardennen komt de plant ook voor in heiden op veenrijk substraat.
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.