Haagbeuk kan je herkennen aan zijn dubbelgezaagde verspreidstaande bladeren. De stam heeft een wat grillige vorm, waardoor deze gespierd lijkt. Het is een middelhoge boom die 15 tot 25 m hoog kan worden. Meestal vind je hem in de nevenetage.
Haagbeuk groeit van nature op voedselrijke, lemige, zandige of licht kleiige, bij voorkeur humeuze bodems. De soort gedijt op zuur, neutraal tot kalkrijk substraat. Op wat warmere, beschutte standplaatsen kan ze als middelgrote boom weelderig groeien in de schaduw van boomsoorten zoals eik en beuk, maar onder zich sluitende beukenkronen kan ze zich maar heel beperkt handhaven. Qua vochtbehoefte mijdt ze extremen. Het meest florissant vindt men haagbeuk in gemengde loofbossen van het eiken-haagbeukenbos. In hoeverre dat door vegetatiekundigen naar haagbeuk genoemde bostype overal natuurlijk is, is echter zeer de vraag. Haagbeuk is zowat de laatste van de als inheems beschouwde boomsoorten die hier na de laatste ijstijd op eigen kracht is geraakt. Door het traditionele hakhout- en middelhoutbeheer werd de soort bevoordeeld, vooral ten koste van beuk. In de hakhoutlaag van vooral de wat meer warmteminnende hellingbossen werd haagbeuk een van de belangrijkere, zoniet de belangrijkste soort. Buiten het bos vindt men ze vaak langs holle wegen en in houtkanten.
Blad: Verspreide bladstand, eivormig-elliptisch met iets hartvormige of afgeronde voet en toegespitste top. Dubbel gezaagde bladrand, 8 tot 10 cm lang. De zijnerven lopen evenwijdig tot aan de bladrand, het bladmoes staat enigszins bol tussen de bladnerven. De onderzijde is behaard op de hoofdnerven en in de oksels. Bladeren zijn kort gesteeld (1 cm).
Bloeiwijze: Bloei in april-mei, na of tijdens de bladuitloop, mannelijke katjes 3 tot 4 cm lang, uit zijknoppen van de éénjarige twijgen, geelgroen. De vrouwelijke katjes zijn kleiner en komen op het uiteinde van de nieuwe scheuten met driedelig schutblad. Vrucht Klein nootje met 7 tot 11 ribben en verbonden met een 2 tot 3 cm lang driedelig schutblad, waarvan de middelste slip veel langer is dan de zijdelingse, in trossen bij elkaar, rijp eind september.
Twijgen en knoppen: De twijgen zijn aanvankelijk behaard, later kaal, rood tot roodbruin, zigzag lopend. De knoppen zijn smal en toegespitst, lijkend op die van de Beuk, maar aanliggend en korter.
Schors: Dun, grijs met strepen en verticale lijsten, vaak zilverachtig glanzend.
15 - 20 m
Haagbeuk komt voor over grote delen van gematigd en Zuid- Europa. De zuidwestgrens van het areaal valt samen met de Pyreneeën. De soort mijdt de kustgebieden van de Atlantische Oceaan en van de Middellandse Zee. In het westen reikt haar natuurlijke verspreiding tot Zuid-Engeland, in het noorden tot Zuid-Zweden. Het zwaartepunt van haar verspreiding ligt in Midden- en Zuidoost-Europa. Ten slotte reikt haar areaal ook tot Klein-Azië, de Kaukasus en Noord-Iran. In Wallonië is de soort overal algemeen tot uiterst algemeen.
In Vlaanderen is haagbeuk zeer algemeen. De soort vormt een vrijwel aaneengesloten areaal in de Leemstreek en in mindere mate in de Zandleemstreek. In de Kempen en de Vlaamse Zandstreek komt ze vooral op de wat lemiger bodems voor. In de Voerstreek is ze eveneens algemeen. In vergelijking met de vorige karteringsperiode is de soort vrij stabiel gebleven. De verspreiding van haagbeuk in Vlaanderen is in grote mate beïnvloed door de mens. Zowel binnen als buiten het bos (hagen) werd en wordt ze aangeplant.
gladde 'gespierde' stam; oude haagbeuken hebben een eigenaardig netwerk van grillige, grijze verticale strepen op de stam en takken
bloeit onopvallend - mannelijke katjes +/- 4,5 cm; uit de zijknoppen van 1 jaar oude twijgen - vrouwelijke katjes +/- 3 cm; aan uiteinde nieuwe scheuten
eivormig, geribd nootje op een driedelig schutblad, in losse trossen
Deze pagina werd mogelijk gemaakt door de financiële steun van het LIFE-programma van de EU(opent nieuw venster) in het kader van het LIFE BNIP-project(opent nieuw venster).
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.