De Echte guldenroede is een middelhoge, diep wortelende, weinig vertakte overblijvende nazomerbloeier. De talrijke hoofdjes staan in een lange, smal pluimvormige bloeiwijze met korte, schuin omhoog staande zijtakken. De duidelijk afstaande straalbloemen zijn aanzienlijk groter en opvallender dan bij Late en Canadese guldenroede. Echte guldenroede is in de eerste plaats een gebergteplant en treedt hier voornamelijk als zoomplant op en wel op matig voedselarme en droge, min of meer humeuze, veelal kalkarme maar niet sterk zure leem en leemhoudende zandgrond.
Echte guldenroede heeft een hoofdzakelijk Euraziatische verspreiding. Het areaal omvat zowat heel Europa en aansluitend West-Azië. Naar het zuiden toe verandert de soort gaandeweg in een vormenrijke bergplant. Haar areaal bestrijkt ook het noorden van Afrika. In Noord-Amerika en Oost-Azië komen sterk verwante soorten voor. In Wallonië is echte guldenroede vrijwel overal algemeen.
In Vlaanderen is echte guldenroede globaal vrij algemeen. Het zwaartepunt van de verspreiding ligt voornamelijk in de Kempen. Kleinere verspreidingsarealen liggen in de Zand- en Zandleemstreek, meer bepaald in de traditionele veldzones en/of oude heidebebossingen van West- en Oost-Vlaanderen. Ook op de wat zuurdere, zandigere delen van de Leemstreek en de Voerstreek komt echte guldenroede voor, al is de soort daar meestal vrij zeldzaam. In de Duinen (Noordduinen, Koksijde) werd echte guldenroede in 2001 voor het eerst waargenomen. Elders ontbreekt ze. Niettegenstaande de hogere prospectiegraad is er een duidelijk negatieve trend in de verspreiding waar te nemen. Dat heeft veel te maken met de algemene vermestingsproblematiek en met de verruiging van boszomen en bermvegetaties. De achteruitgang van echte guldenroede is ook een gevolg van de vooral vanaf de negentiende eeuw ingezette veranderingen in het bosbeheer, met als resultaat de geleidelijke verdwijning van het traditionele Vlaamse middelhout- en hakhoutbeheer en het vaak daaraan gekoppelde agropastorale systeem. Gedurende de laatste decennia is de achteruitgang van echte guldenroede vooral op de meeste locaties in de Leemstreek en de Zand- en Zandleemstreek ronduit spectaculair: de populaties zijn er gedecimeerd.
De Echte guldenroede is een middelhoge tot hoge, diep wortelende, weinig vertakte, meestal zwak en kort behaarde, overblijvende nazomerbloeier. Aan de korte wortelstok ontspringt behalve de bloeistengel vaak een niet-bloeiende rozet, maar geen uitlopers. De plant vormt dan ook geen 'haarden', zoals Late en Canadese guldenroede. De onderste bladeren zijn eirond tot ruitvormig en gewoonlijk iets asymmetrisch, met een verwijderd gezaagde rand; aan de voet versmalt de bladschijf zich tot een vleugelrand langs de hoofdnerf. Hogerop worden de bladeren smaller en minder gezaagd. De bladkleur is vrij donker groen. De talrijke, ruim een centimeter brede hoofdjes staan in een lange, smal pluimvormige bloeiwijze met korte, schuin omhoog staande zijtakken. De duidelijk afstaande straalbloemen zijn aanzienlijk groter en opvallender dan bij Late en Canadese guldenroede.
Echte guldenroede komt - in diverse vormen - voor in de koude en de gematigde zone van het noordelijk halfrond. In Nederland is zij vrijwel beperkt tot de pleistocene zandstreken en Zuid-Limburg, waar zij aanzienlijk is achteruitgegaan en thans vrij zeldzaam is. Daarbuiten zijn alleen zekere vondsten bekend van de binnenduinrand van Voorne en het Westland, waar de soort nu verdwenen lijkt.
Echte guldenroede is in de eerste plaats een gebergteplant en lijkt in de laagvlakte kieskeuriger in haar standplaatskeuze dan in berg- en heuvelgebieden. Zij treedt hier voornamelijk als zoomplant op en wel op matig voedselarme en droge, min of meer humeuze, veelal kalkarme maar niet sterk zure leem en leemhoudende zandgrond. Zij maakt de indruk erg gevoelig voor bemesting te zijn. Verder toont zij een zekere voorkeur voor hellende terreingedeelten: dijkhellingen en bermtaluds, kanten van houtwallen, sloot- en beekwanden. In schrale bermen, op zandige dijken en aan bosranden kan zij plaatselijk vrij talrijk optreden, maar alleen op plekken die niet aan bemeste percelen grenzen. Dit is het geval langs sommige kanalen en spoorwegen en ook hier en daar langs wegen in bos- en heidestreken, maar in de bermen van landweggetjes in landbouwgebieden is zij vrijwel niet meer te vinden.
In bossen toont Echte guldenroede zich een tamelijk lichtbehoevende plant. In Zuid-Limburg staat zij met name op de plateauranden; nog het meest in het zuidoostelijke deel, dat het meest bergachtige karakter heeft. De duisternis die na het staken van de hakhoutcultuur in veel hellingbossen heerst, blijkt voor deze plant en trouwens ook voor tal van andere soorten zeer ongunstig. Niet altijd staat Echte guldenroede op kalkarme grond : er zijn ook plekken waar zij in krijtwanden groeit. In loofbossen in de pleistocene zandstreken treedt zij nogal eens in de buurt van beken op; langs kleine beken op de beekwand, langs grotere beken op de oeverwal of aan de rand van de beekinsnijding. Gewoonlijk staat zij op zulke plekken in gering aantal en komt zij daarbij slechts in beperkte mate tot bloei. Op kapvlakten en langs bospaden kan zij wel wat uitbundiger tot ontwikkeling komen, maar hier blijkt zij vaak niet opgewassen tegen krachtiger groeiers, zodat ook hier haar aandeel in de vegetatie beperkt blijft.
© E.J. Weeda, Nederlandse Oecologische flora, IVN, 1991 (deel 4)
Echte guldenroede groeit graag op matig voedselarme, eerder droge, zandige tot lemige gronden met een eerder matig verterende strooisellaag. Men vindt de soort hoofdzakelijk op licht zure bodems, minder vaak ook op neutrale tot kalkhoudende bodems. Echte guldenroede gedijt zowel in de halfschaduw van niet te donkere bossen en bosranden als in lichtrijkere vegetaties op kapvlakten, in lichte ruigten, op droge heiden, in heischrale graslanden en bermen enz. De soort heeft een tamelijk sterke binding met oud bos of met oude heischrale graslanden en heiden.
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.