Gewoon struisgras heeft een Eurosiberisch verspreidingsareaal. De soort komt voor in geheel Europa en dringt oostwaarts door tot in Centraal-Azië. In grote delen van Noord-Amerika is ze ingeburgerd. In België is het een wijdverspreide en doorgaans talrijke soort.
In Vlaanderen is gewoon struisgras uiterst algemeen. Uit de kaart blijkt dat ze in geheel Vlaanderen aanwezig is, met een duidelijk overwicht in de Kempen. Vermoedelijk geven die cijfers eerder weer waar gewoon struisgras als dominante soort optreedt, dan wel waar de soort reëel voorkomt. Als weinig opvallend en tamelijk lastig te determineren gras wordt de soort vermoedelijk nog zeer vaak over het hoofd gezien. Het lijdt weinig twijfel dat de soort in vrijwel elk uurhok in Vlaanderen voorkomt.
Gewoon struisgras is een soort met een zeer brede ecologische range. Ze komt zowel voor in grazige vegetaties op droge tot vochtige bodems als in de ondergroei van bossen en struwelen op droge bodems. Gewoon struisgras komt op alle bodemtypes voor, zij het met een duidelijke voorkeur voor de meest zandige bodems, waar de plant van nature vaak dominant optreedt. Ook qua vochtgehalte vertoont de soort een vrij brede range, hoewel het verwante fioringras op de meest vochtige plaatsen de rol van gewoon struisgras overneemt. Gewoon struisgras gedijt het best op goed gedraineerde bodems. Verder is gewoon struisgras vooral prominent aanwezig onder graasbeheer en veel minder onder hooibeheer. Dominantie wordt bovendien vaker waargenomen onder paarden- begrazing dan onder koeien- of schapenbegrazing. Bij koeien nemen hoger groeiende grassen vaak de rol van dominante soort over, bij schapen is er vaak een verschuiving richting fijn schapengras, hoewel gewoon struisgras prominent aanwezig kan blijven. Zware bemesting kan de soort volledig uit cultuur- grasland verdrijven.
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.