Glad parelzaad is een middelhoge tot hoge, overblijvende voorzomerbloeier met behaarde stengels en schutbladen die lijken op gewone bladeren. De plant groeit op kalk- en stikstofrijke, droge gronden zoals duinzand en zandige klei, vaak in de buurt van struiken en bomen op zonnige, beschutte plekken. De trechtervormige, roomwitte kroon heeft behaarde keelschubben, en de glanzende, lichtbruine nootjes blijven vaak de winter door aan de verdorde plant zitten.
Glad parelzaad komt voor in de gematigde streken van Europa en Azië. Het areaal strekt zich uit van West-Europa tot Centraal- Azië. In Europa groeit de soort van het Middellandse-Zeegebied tot het noorden van Schotland, Denemarken en Polen. Aan de Baltische kust groeit de soort nog iets noordelijker. Op een aantal plaatsen in de wereld is de plant ingeburgerd, onder andere in Noord-Amerika en Zuid-Afrika.
In België groeit glad parelzaad aan de kust, in het Maasdistrict en in Lotharingen. Op Vlaamse schaal is glad parelzaad zeer zeldzaam. In de Duinen is het echter minstens aan de Westkust vrij algemeen.
Glad parelzaad is een middelhoge tot hoge, aanliggend behaarde, overblijvende voorzomerbloeier. Aan een stevige penwortel ontspringen meestal talrijke bloeistengels, die bovenaan vele schuin omhoog staande zijtakken dragen en dicht bebladerd zijn. De schutbladen van de schichten lijken op de gewone bladeren en vertonen aan de onderkant uitspringende zijnerven. De kelk is diep ingesneden. De trechtervormige kroon is roomwit of iets groenig en draagt kleine keelschubben, die evenals de rand van de kroon behaard zijn. De nootjes hebben een porseleinachtige, glanzende, grijzige of lichtbruine wand. Vaak blijven ze de winter door aan de inmiddels verdorde plant.
Glad parelzaad komt voor in Europa, met uitzondering van enkele randgebieden, en verder oostwaarts tot in Midden-Azië. In Nederland is het vrij zeldzaam, maar plaatselijk vrij algemeen in Zeeland en in de Hollandse duinen. Daarbuiten liggen slechts enkele vindplaatsen, onder meer in westelijk Zuid-Limburg. Het verspreidingspatroon lijkt op dat van Donderkruid (Inula conyza) en, in mindere mate, op dat van Driedistel (Carlina vulgaris) en Veldhondstong.
Glad parelzaad groeit op kalk- en stikstofrijke, onbemeste, gewoonlijk droge grond, zoals duinzand, zandige klei of krijt. Meestal staat het in de buurt van bomen of struiken, op plekken met een tamelijk ruige, deels grazige, maar niet gesloten begroeiing. Vaak zijn de groeiplaatsen op het zuiden en zuidwesten gelegen en daardoor - ondanks enige beschaduwing - tamelijk warm. In de duinen staat glad parelzaad op open plekken in en aan de rand van duindoorn- en meidoornstruweel en duin-berkenbos. Hier komt het soms ook op vrij vochtige plekken voor, met name op Voorne. Dikwijls groeit het in de duinen samen met Welriekende salomonszegel (Polygonatum odoratum). Op Zuid-Beveland en Schouwen staat glad parelzaad op met populieren beplante dijkhellingen, samen met onder meer Gewone agrimonie (Agrimonia eupatoria), Wilde marjolein (Origanum vulgare) en Avondkoekoeksbloem (Silene pratensis). Op taluds waar de beweiding gestaakt is, breidt de plant zich aanvankelijk uit. Als zich struikgewas vestigt, gaat Glad parelzaad op den duur weer achteruit, al kan het zich in halfopen struweel lang handhaven. In Zuid-Limburg staat het op ruig begroeide, zonnige, stenige plekken op een beweide krijthelling; voorts in een tweetal kalkgroeven, waar het deels kwijnt in halfschaduw van bosopslag, in gezelschap van Boskortsteel (Brachypodium sylvaticum). Tussen opeengehoopte, lepelvormig vervormde bladeren aan de stengeltop leeft de larve van de galmug Dasineura lithospermi.
© E.J. Weeda, Nederlandse Oecologische flora, IVN, 1988 (deel 3)
Glad parelzaad is een soort van struwelen en zomen op droge, kalkrijke, voedselarme bodem. Glad parelzaad staat in de duinen vooral aan de rand van struweel of op plekken waar het struweel wat opengevallen is. In het krekengebied groeit glad parelzaad op dijken waar in de bodem kalkrijk schelpgruis aanwezig is.
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.