In bossen waar bosgierstgras groeit is dit geen veeleisende soort. Een normaal multifunctioneel bosbeheer is een goed beheer voor deze soort. Net zoals voor andere oud bosplanten en diersoorten die aan oud bos gebonden zijn kan je voor Bosgierstgras best nieuwe bossen aanplanten tegen oude bossen.
Het areaal van bosgierstgras omvat heel Europa behalve het uiterste zuiden. Het areaal loopt verder door tot in Oost-Azië. Een andere variëteit (var. cisatlanticum) komt voor in oostelijk Noord-Amerika. In Wallonië is bosgierstgras een algemene, verspreide soort.
In Vlaanderen is bosgierstgras vrij algemeen. Het areaal valt samen met de Leemstreek en de Voerstreek, in mindere mate met de Maasvallei. Verder groeit de soort ook op enkele lemigere plekken van vooral de Antwerpse Kempen. Sporadisch vindt men ze in de Vlaamse Zand- en Zandleemstreek.
Bosgierstgras groeit voornamelijk in loofbos op vrij schaduwrijke, matig zure en vrij voedselrijke, lemige bodems. De soort staat er gewoonlijk op vochthoudende maar niet natte gronden, soms in beekbegeleidend bos, maar vaak in een bostype dat men vegetatiekundig als gierstgras-beukenbos aanduidt. Binnen een dergelijk bostype kan men het gras soms ook in vrij grote aantallen op kapvlakten waarnemen. Soms groeit bosgierstgras op wat kalkrijkere grond, maar dan wel op plaatsen waar de bodem oppervlakkig verzuurd is door de aanwezigheid van een dikke laag humus. Het is voornamelijk een oud-bossoort, die ook voorkomt in oude parkbossen en landgoederen. Het is niet onmogelijk dat het bij ons – in navolging van Groot-Brittannië – soms in parkbossen in Engelse landschapsstijl werd ingezaaid. Dat zou dan zowel om sierredenen als ten behoeve van de jacht op fazanten en duiven kunnen zijn gebeurd. Buiten het bos komt bosgierstgras weinig voor en houdt de soort moeilijk stand.
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.