Vliegenorchis is een slanke voorzomerbloeier met bleekgroene sepalen en lijnvormige bruine petalen die doen denken aan de antennen van een vlieg. Deze laatsten hebben bijgevolg tot de naam van deze soort geleid. Haar verspreidingsgebied strekt van Midden-Europa tot over de poolcirkel in Scandinavië. Vliegenorchis groeit voornamelijk op basische, kalkrijke en humeuze bodems in bossen en graslanden.
Vliegenorchis is een typisch West-Europese soort, die van alle Ophrys-soorten het verst naar het noorden doordringt. Bepaalde populaties overschrijden zelfs de poolcirkel. Naar het zuiden toe wordt de soort minder algemeen en ten zuiden van Midden-Spanje en Midden-Italië ontbreekt ze zelfs helemaal. In België is het vooral een soort van de Kalkstreek, de oostelijke Leemstreek en Lotharingen.
In Vlaanderen is vliegenorchis altijd een zeer zeldzame soort geweest. Plaatselijk kwam ze voor in de streek rond Brussel en in de Voerstreek. Helaas zijn vandaag op één na (Veursbos) alle populaties verdwenen. De neerwaartse trend was al duidelijk in de periode 1939-1971, toen de meeste Brusselse populaties niet meer bevestigd konden worden.
Vliegenorchis is een lage tot middelhoge, slanke voorzomerbloeier. De bloemen hebben bleekgroene sepalen en bruine, lijnvormige petalen, die op de antennen van een insect lijken. De vrij vlakke, eveneens bruine lip is veel groter dan de overige bloemdekbladen en lijkt op een monnikspij: de zijlobben ('armen') zijn relatief kort en de grote, omgekeerd-hartvormige middenslib loopt uit in twee eindslippen ('benen'). Waar de middenlob zich losmaakt van de zijlobben, bevindt zich een ongeveer halvemaanvormige, meestal blauwe spiegelvlek. Als bestuiver geldt Argogorytes mystaceus, een graafwesp die bij ons vooral in de oostelijke helft van het land vrij veel voorkomt en die haar larven met cicaden proviandeert. Vruchten worden spaarzaam gevormd.
Vliegenorchis heeft van alle Spiegelorchissen het noordelijkste en minst mediterrane areaal: dit strekt zich uit van Noord- en Oost-Spanje en Midden-Italië tot Scandinavië en Noord-Rusland; in Noorwegen overschrijdt de plant zelfs de poolcirkel. In Nederland is zij tegenwoordig beperkt tot Zuid-Limburg. Hollandse floristen die in 1912 in dit gebied op excursie gingen, meldden op een herbariumetiket dat zij hier tot de algemeenste Orchideeën behoorde. Inmiddels is zij, evenals tal van familieleden, erg zeldzaam en schaars geworden. In de 19de eeuw werd zij herhaaldelijk gevonden aan de binnenduinrand van Noord-Walcheren, een gebied waar ook Bergnachtorchis voorkwam; hier groeide zij in bossen en aan slootkanten.
Vliegenorchis is een zoomplant van matig droge, basische, kalkrijke en tevens humeuze grond. Op de Zuid-Limburgse krijthellingen staat zij zowel in bos als in grasland, maar in het bos voornamelijk aan randen en paden en op andere lichte plekken, en in grasland met name in de buurt van bomen of struiken. Bemesting en beëindiging van vroegere beheersvormen, met name van de hakhoutcultuur, zijn hoofdoorzaken van haar achteruitgang. Ook oppervlakkige bodemverzuring als gevolg van luchtverontreiniging kan een rol spelen. Haar gezelschap loopt nogal uiteen. Tot de planten die op diverse plaatsen samen met Vliegenorchis zijn aangetroffen, behoren Grote keverorchis, Soldaatje, Purperorchis, Ruig viooltje (Viola hirta), Donkersporig bosviooltje (V. reichenbachiana), Wilde marjolein (Origanum vulgare) en Kammos (Ctenidium molluscum). Elders, bijvoorbeeld in Zweden, is zij ook van nattere standplaatsen bekend.
© E.J. Weeda, Nederlandse Oecologische flora, IVN, 1994 (deel 5)
Vliegenorchis is een typische soort van kalkrijke, grazige hellingen in de buurt van open bossen. Opvallend is dat de soort meestal niet in het volle zonlicht groeit, maar eerder de schaduw verkiest van struweel of bosranden. Vliegenorchis houdt van grazige hellingen en een stenige, vrij arme ondergrond. De soort groeit ook in bossen, zoals op open plekken in beukenen dennenbossen.
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.