Zoals hier omschreven (één enkele soort) is adelaarsvaren waarschijnlijk een van de meest wijdverspreide meerjarige vaatplanten. De plant is kosmopoliet (DOSTAL & REICHSTEIN 1984) maar ontbreekt in de poolstreken, woestijnen en halfwoestijnen, steppengebieden en in gebergten boven de boomgrens. Men kan een aantal deelarealen onderscheiden. Grote aaneengesloten verspreidingsgebieden zijn bv. het Eurosiberische, het Sino-Himalayaanse, het Centraal-Afrikaanse en het Noord- en Midden-Amerikaanse subareaal. In Europa ontbreekt adelaarsvaren vooral in het hoge noorden en in de drogere kalkrijke gebieden in het zuidwesten. In Vlaanderen, dat in het westen van het Eurosiberische deelareaal ligt, komt de soort significant meer voor in (ooit) sterker beboste gebieden, zoals de Kempen, en duidelijk minder in gebieden waar dat niet zo is (Duinen, Polders, Maas).
Adelaarsvaren is een algemene soort in Vlaanderen en is momenteel niet bedreigd. Er is geen duidelijke af- of toename van de soort vast te stellen op basis van de verspreidingsgegevens.
Adelaarsvaren is een varen van oude bossen op matig voedselarme, stikstofarme, droge, zure grond. Buiten Vlaanderen komt de soort ook op (meestal) uitgeloogd basisch gesteente voor. Door het diep groeiende ondergrondse rizoom is de soort goed tegen allerlei bovengrondse milieuveranderingen bestand. Zo kan ze zich na boskap of brand soms massaal vermeerderen en gebieden koloniseren die vroeger door bos werden ingenomen. Ook omringende weilanden of akkers kunnen zo overgroeid geraken.
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.