Tormentil heeft een Eurosiberisch areaal dat zich oostwaarts uitstrekt tot West-Siberië. De soort komt in heel Europa voor, met uitzondering van Griekenland en het zuiden van Oekraïne. In België is tormentil karakteristiek voor de zure gebieden van Wallonië en Vlaanderen. In België is tormentil het talrijkst in de Ardennen en de Kempen. In Vlaanderen komt de soort ook veel voor in de cuestagebieden ten zuiden en oosten van Brugge en in alle streken met zandige tot licht zandlemige bodems.
In Vlaanderen is tormentil een algemene, maar achteruitgaande soort. Die achteruitgang is vooral duidelijk in de westelijke helft van Vlaanderen.
Tormentil groeit op plaatsen met licht humeuze, voedselarme, zandige tot licht zandlemige, soms geheel venige bodems. De standplaats is in de zomer meestal droog, maar kan gedurende de rest van het jaar redelijk vochtig zijn. Tormentil verkiest zonnige plekken en groeit optimaal in weinig productieve, schrale, grazige vegetaties, zoals in graslanden, bosranden, bermen en greppels. Verder wordt ze aangetroffen langs paadjes in droge en vochtige heide en op de zandige toppen van krijthellingen. Neemt de voedselrijkdom van de standplaats toe, dan zal tormentil uiteindelijk verdwijnen.
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.