gebruik in bosranden
Sambucus nigra var. laciniata: peterselievlier, natuurlijke variëteit met diep ingesneden bladeren
meestal struikvomig
Van oorsprong is gewone vlier een in hoofdzaak Europese soort. Ze komt voor van het Middellandse-Zeegebied (incl. Noord-Afrika) tot in het zuiden van Scandinavië. In het oosten reikt het areaal tot de Oeral. In Klein-Azië komt de soort minder vaak voor. Gewone vlier is geïntroduceerd in het noordoosten van Noord-Amerika, in Nieuw-Zeeland en in Australië.
In Vlaanderen is gewone vlier een uiterst algemene soort, die nagenoeg overal voorkomt. Het aantal vindplaatsen van gewone vlier is tussen de eerste en tweede karteringsperiode sterk toegenomen. Die uitbreiding is vooral duidelijk in delen van de Kempen, waar de soort nu ook frequent voorkomt in uurhokken die vroeger niet bezet werden. Dat wijst erop dat de vooruitgang van gewone vlier waarschijnlijk te danken is aan de verrijking van de van nature voedselarme gronden van de Kempen en de alomtegenwoordigheid van ruderale terreinen. In dat proces spelen bessenetende vogels, die de zaden verspreiden, ongetwijfeld een belangrijke rol.
Mooie trossen witte bloemen waarvan vlierbloesemsiroop kan worden getrokken.
trossen dieppaarse bessen, die gebruikt kunnen worden voor vlierbessensiroop
Wordt door verschillende dieren en vogels, met name lijsterachtigen, veelvuldig gegeten. Eveneens een belangrijke soort voor bijvoorbeeld Eikelmuis
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.