Het areaal van klimop strekt zich uit over zowat heel West- en Midden-Europa. Noordelijk reikt het areaal tot Zuid-Scandinavië. Ook Zuid-Europa valt bijna volledig binnen het natuurlijke areaal. In Zuidoost-Europa is klimop iets minder algemeen en in grote delen van Rusland ontbreekt de soort helemaal. Verder reikt het areaal tot de Kaukasus, Klein-Azië, Noord-Iran en Libanon. In Noord-Afrika komt een nauw verwante soort voor. In Noord-Amerika is klimop op verscheidene plaatsen ingeburgerd. Met uitzondering van de Ardennen, waar de soort vrij zeldzaam is, is klimop in Wallonië overal zeer algemeen.
Klimop is in Vlaanderen uiterst algemeen en nog steeds in uitbreiding. Tot voor enkele decennia werd de soort in veel productiebossen en parken actief bestreden omdat ze zogenaamd schadelijk was voor de boomgroei. Die bestrijding is nu op de meeste plaatsen stopgezet. Klimop neemt immers geen voedingsstoffen op uit de planten waaraan hij zich vasthecht. Men kan de soort hooguit beschouwen als een wortelconcurrent. Uit het verspreidingsbeeld van klimop blijkt een voorkeur voor de Leemstreek.
Klimop is een groenblijvende, houtige klimplant die bij voorkeur groeit op zwak zure tot kalkrijke, matig droge tot matig vochtige gronden. De soort is schaduwminnend, maar kan ook in lichtrijke omstandigheden best lange tijd overleven. Op het vlak van bodem is klimop niet echt kieskeurig, zolang hij maar niet te voedselarm of te jong is. De soort groeit op zand, leem, klei of krijt, maar ook op stenige tot rotsige substraten. Op veengronden ontbreekt ze. Op de bosbodem kan ze echte tapijten vormen. Ook kan ze bomen en struiken koloniseren tot meer dan twintig meter hoog. Aangezien het een geliefde tuinplant is, groeit klimop veel in tuinen en parken, vaak in allerhande kweekvormen. Ook in houtkanten en hagen is de plant een gewone verschijning. Via het systeem van hechtwortels kan klimop gemakkelijk muren opkruipen, vaak tot op grote hoogte.
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.