Witte snavelbies is een lage, grasgroene plant die in dichte pollen groeit en vaak verschijnt in hoogveengebieden en natte heide. De plant heeft vlakke bladeren en een bolronde bloeiwijze met witte, later bruinachtige kafjes. De bloemen hebben negen tot dertien borstels en een gladde vruchtsnavel. Witte snavelbies groeit voornamelijk in basenarm, zuur water en komt voor in het koel-gematigde noordelijk halfrond. Ze groeit vaak op verlandende veen- en heidevennen en kan zich vestigen op plekken met zwevende veenmospakketten of dode planteresten. De plant is tegenwoordig zeldzaam geworden door ontginning en ontwatering.
Het areaal van witte snavelbies loopt van het uiterste noorden van Spanje en de Pyreneeën, over grote delen van West- en Midden-Europa, tot in West-Rusland en Finland. De soort mijdt de arctische gebieden van Europa. In het oosten en het uiterste westen van Noord-Amerika heeft witte snavelbies een ander belangrijk areaal. In Wallonië is witte snavelbies in de voorbije kwarteeuw alleen nog aangetroffen op een handvol groeiplaatsen in de Hoge Ardennen en Lotharingen (SAINTENOYSIMON 1999).
In Vlaanderen is het verspreidingsgebied van witte snavelbies, op twee vindplaatsen na, geheel beperkt tot de Kempen. Het is in Vlaanderen een zeldzame soort, waarvan het aantal vindplaatsen sinds 1972 verder verminderd is. Hier en daar zijn ook nieuwe groeiplaatsen gevonden, niet zelden op recente plagplekken in dichtgegroeide natte heide.
Witte snavelbies is een lage, soms middelhoge, licht grasgroene plant die in dichte pollen groeit. De bladschijf is min of meer vlak. Het bovenste aartjeskluwen is ongeveer bolrond; het onderste schutblad is korter of nauwelijks langer dan het aartje. De kafjes zijn wit en krijgen later vaak een strobruine tot rossige tint. De bloem bevat negen tot dertien borstels, die niet de lengte van nootje plus snavel bereiken; ze zijn aan de voet duidelijk gewimperd en hogerop hetzij glad, hetzij door terugwijzende stekeltjes ruw. De twee meeldraden hebben helmknoppen van hoogstens anderhalve millimeter lang. De stempels steken nauwelijks buiten de kafjes uit. De vruchtsnavel is glad.
Witte snavelbies komt voor in de koel-gematigde zone van het noordelijk halfrond, voornamelijk in gebieden die niet meer dan enkele honderden kilometers van zee liggen. In Nederland vormen Drenthe met aangrenzend Friesland, Twente met de oostelijke Achterhoek, de westrand van de Veluwe en Midden- en Zuidoost-Brabant de voornaamste gebieden waar zij standhoudt.
Witte snavelbies is een plant van levend of rustend hoogveen en natte heide. Bij de verlanding van zeer voedsel- en basenarm, zuur water verschijnt zij naast Veenpluis als een van de eerste vaatplanten. Zij doet haar intrede in hoogveenslenken en -poelen en verlandende randen van heidevennen als het water bijna tot de oppervlakte met zwevende veenmospakketten gevuld is. Het voornamelijk ondergedoken Waterveenmos (Sphagnum cuspidatum) ruimt in dit stadium het veld voor het boven water uitgroeiende Slank veenmos (Sphagnum recurvum). In iets minder voedselarme vennen vestigt Witte snavelbies zich ook dikwijls op plekken waar het water vrijwel tot de oppervlakte met dode planteresten of veenmodder opgevuld is. Behalve de reeds genoemde soorten treden als begeleiders Kleine veenbes (Oxycoccus palustris), Zonnedauwsoorten (Drosera spp.) en soms IJl stompmos (Cladopodiella fluitans) op. Op hoogveenbulten die enige decimeters boven water uitsteken, speelt Witte snavelbies een geringe rol; tegen de hier op de voorgrond tredende Veenmossoorten lijkt zij niet opgewassen, en in het algemeen is zij trouwens beperkt tot substraat dat blijvend met water doordrenkt is. Wel kan zij samen met Gewone dophei (Erica tetralix) talrijk optreden in de begroeiing van rustend hoogveen, maar alleen op plaatsen waar het veen niet aan uitdroging onderhevig is. Behalve in deze heidevegetaties op veenmosveen komt Witte snavelbies ook voor in Dopheidevelden op zand- en leemgrond, op plaatsen die 's winters ondiep onder water staan en 's zomers nat blijven: laagten, afgeplagde plekken en de laagste delen van de oeverzone langs vennen. Vooral na afschrapen van venoevers kan zij op de voorgrond treden. Vaak komt zij op zulke plaatsen samen voor met Bruine snavelbies, maar zij treedt gemiddeld lager in de zonering op en blijkt gevoeliger voor verdroging, waardoor zij thans in veel van de resterende Dopheidevelden schaarser voorkomt dan haar verwant.
Tegenwoordig is Witte snavelbies bij ons vrijwel beperkt tot uitgesproken basenarme standplaatsen. In berggebieden en in Oost-Europese laagvlakten komt zij echter ook in venen met basenrijker water voor, samen met soorten als Sterregoudmos (Campylium stellatum), Klein schorpioenmos (Scorpidium revolvens), Parnassia (Parnassia palustris), Vetblad (Pinguicula vulgaris), Tweehuizige zegge, Veenmosorchis (Hammarbya paludosa) en Lange zonnedauw (Drosera longifolia). Vroeger kwam Witte snavelbies ook in ons land in dergelijke uitgelezen begroeiingen voor, onder meer aan de randen van de Veluwe, in Twente en noordoostelijk Zuid-Limburg, maar door ontginning en ontwatering is hiervan zo goed als niets gespaard gebleven.
© E.J. Weeda, Nederlandse Oecologische flora, IVN, 1994 (deel 5)
Witte snavelbies is een soort van veenmostapijten en veenmosbulten in voedselarme, zure, verlandende vennen, veenputten en slenken in natte heide. Daarnaast komt ze ook als pionier voor op plagplekken in natte heiden. Meestal is het substraat sterk venig. Op plagplaatsen gaat het echter om zeer humeus zand. In vergelijking met bruine snavelbies staat de soort daar op de lagere, nattere delen. De standplaatsen zijn steeds zeer nat, met winteroverstromingen en een watertafel die in de zomer slechts korte tijd net onder het maaiveld zakt. Bij een lichte mineralisatie van het veen onder doorlopend natte omstandigheden kan witte snavelbies sterk uitbreiden. Bij verdroging, eutrofiëring en verdere successie van veenmosbulten naar natte heide, verdwijnt de soort.
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.