Riet komt bijna over de gehele wereld voor. In heel Europa is het abundant aanwezig. In België komt riet in nagenoeg alle uurhokken van Laag- en Midden-België voor, maar het vertoont een veel geringer frequentie ten zuiden van de lijn Samber en Maas (behalve in Lotharingen).
Riet is uiterst algemeen in Vlaanderen. Opvallend is de hogere densiteit van riet in de Polders. In andere districten komt riet meer voor in de valleigebieden langs de belangrijkste rivieren.
Riet is bij uitstek een oever- en verlandingsplant, die ongeveer overal groeit waar open water en land met elkaar in contact staan. Met behulp van meterslange rizomen kan riet heel ver doordringen in aanpalende biotopen, zowel in het water als op het land. Ongestoord groeien rietvegetaties uit tot structurele landschapselementen die van belang zijn voor andere soorten en soortengroepen. Riet gedraagt zich indifferent ten opzichte van de meeste water- en bodemkarakteristieken: het is een sterke soort met een zeer brede ecologische amplitude, die goed beweiding en maaien verdraagt. Behalve in de typische moerasbiotopen komt riet ook voor op drogere terreinen (bv. op spoorwegtaluds).
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.